Ljubomora

fSimpatizirati možemo veliki broj ljudi. Prepoznajemo sličnu frekvenciju i znamo da nam netko bolje odgovara nego netko drugi. Kada se desi intenzivnije prepoznavanje segmenata nas samih u drugoj osobi, mi ćemo se zaljubiti. Često se cijeli proces odvija na podsvjesnom nivou i u osobi prepoznajemo segmente nas samih koje još nismo osvijestili. Ulazak osobe u koju ćemo se zaljubiti u naše energetsko polje je s razlogom da u nama pokrene daljnji duhovni razvoj. Međutim, dešava se da smo fokusirani na segmente te druge osobe, umjesto da osvještavamo vlastite – da ne bismo tumarali našom vlastitom nutrinom, posegnut ćemo za segmentima u drugoj osobi i proživljavati ih kao vlastitu autentičnost. Svaki put kada nastojimo kroz druge nadomjestiti ono što nam nedostaje skloni smo usvajati štetna uvjerenja. Jedno od njih, koje se učestalo javlja u odnosima je uvjerenje manifestirano kao ljubomora.

S ovim uvjerenjem smo često toliko poistovjećeni da ga neki ljudi smatraju važnim indikatorom odanosti i skloni su sumnjati u iskrenost ljubavi ako osoba ne pokazuje barem malo ljubomore. Međutim, po etimologiji, riječ ljubomora je sastavljena od imenice ljubav i glagola moriti i isto tako predstavlja pojam koji muči ili ubija ljubav.

Ljubomora označava svojatanje partnera, želju da je uvijek dostupan i da je pod kontrolom, te da mu predstavljamo prioritet, što često dovodi do zatomljavanja partnerovih želja, odustajanje od onoga što mu pričinjava zadovoljstvo i u konačnici do stagnacije u njegovom osobnom rastu. Važna komponenta je strah da će nas partner napustiti, pa da bi to spriječili, tražimo znakove koji bi mogli ukazati na nevjeru i često ćemo zbog toga povrijediti privatnost partnera ili je ukinuti u potpunosti.

Osoba koja je prvotno bila objekt ljubavi postaje sjena onoga što je bila kada se je pokušava pretvoriti u sliku koju imamo u glavi i koja označava našeg idealnog partnera. Obično u tu iluzornu sliku nabijemo sve ono što nam nedostaje i od partnera ni krivog, ni dužnog tražimo da se modelira i prilagodi okviru slike koju smo stvorili da nam bude nadomjestak. Radi se o vrijeđanju ljudskog dostojanstva, o ne prihvaćanju osobe takve kakva jeste i o sebičnom nastojanju da ugodimo sebi. Prvenstveno se radi o strahu da bez dotične osobe nikada nećemo upotpuniti sebe – jer ona i dalje ukazuje na segmente nas samih koje nismo osvijestili. Vibracija straha je opozit vibraciji ljubavi i nemoguće je biti u obje vibracije istovremeno.

Iako govorimo o ljubavi, postojanje ljubomore implicira da do te faze ipak još nismo stigli. Da bismo stigli, potrebno je prihvatiti osobu koju volimo u cijelosti. I dati joj slobodu da izrazi sebe na načine koji njoj odgovaraju, diviti se njenoj ljepoti koja se prelijeva van okvira naše iluzorne slike. Dati joj slobodu, jer ljubav podrazumijeva slobodu. U tom stanju nam i odlazak te osobe od nas može pričinjavati zadovoljstvo i možemo se veseliti ako je pronašla situaciju ili osobu koja joj odgovara više od nas samih jer smo svjesni da je to dobro za njen osobni razvoj i najbolji način da izrazi samu sebe.

Preduvjet da bismo “druge voljeli kao same sebe” je da zavolimo sebe, odnosno da osvijestimo segmente sebe i prihvatimo ih. Tek ćemo tada moći prihvatiti i druge, bez frustracije koju nam pričinjava traženje segmenata sebe u drugim ljudima. Prihvaćanje vlastite autentičnosti vodi u svijest o potpunosti sebstva i tada nam se dešava ljubav. Ne kao pojava koju tražimo od drugih, već kao izričaj našeg pravog bića. Ljubav od drugih na koju ćemo naići samo će zrcaliti ljubav koja se prelijeva iz nas samih.

Ujedno, kroz taj proces će doći do čišćenja uvjerenja koje se manifestira kao ljubomora i odnos bi mogao puknuti. A to je dobro. S ljudima nas može vezati uvjerenje ili ljubav ili oboje. Ako nas je uz uvjerenja povezivala i ljubav, veza će opstati i imamo nešto vrijedno, a ako su nas povezivala samo uvjerenja, doći će do rastanka. A i to je dobro, jer označava korak na stepenicu više. Da bi u život pustili ono što nam je potrebno, prvo trebamo otpustiti ono nepotrebno.

Napisala: Petra Varšić

 

Preuzeto s : http://carobna-suma.com/2013/04/23/ljubomora/

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s