Nakon HO seminara

hoDragi hopsići,
jučer je održan još jedan seminar HO u Zagrebu, drugi po redu. Nakon prvog seminara koji je bio prošle godine napisala hrpu tekstova (kao moji vlastiti osvrti na seminar). Ove godine to neću raditi. Za to postoji više razloga, a jedan je i taj što svatko od nas ima svoj vlastiti put i njime će najuspješnije putovati ako je fokus na onome što se dešava u ‘meni’ – znači ‘unutra’, a ne na ‘van’. Iz nekog razloga prošli seminar mi je ostao u tako dobrom sjećaju da sam ga gotovo mogla cijelog prepričati i nekoliko mjeseci nakon njegovog završetka i to u detalje. I ovaj sam odlično zapamtila, bez nekakvog velikog truda…

Međutim, ono što želim reći je: da je sam sadržaj seminara u stvari manje važan, ono što je bitno, je da ako ste došli na seminar – da vas tamo čekaju informacije koje su baš za vas. Znači, nije moguće da ponavljate seminar i dosađujete se jer ste većinu stvari već čuli ili o toj tematici znate gotovo sve. Tako da ono što sam ja doživjela na seminaru tiče se isključivo mene i nema potrebe da to dijelim s drugima (uostalom: “Nema nikoga tamo vani”).

E sad kad smo to riješili  evo jedan zgodan podatak sa seminara koji bi svakako trebalo uzeti u obzir i koji je uostalom odličan poticaj za hopsanje…
Mabel je spomenula kako svaka emocija koja se pojavi u nama ima u stvari rok trajanja i on iznosi 90 sekundi. Ako u tih 90 sekundi intenzivno hopsate ta emocija će prirodno otići iz vašeg tijela. Znači treba izdržati 90 sekundi – to su riječi od Mabel. Naravno, to ne znači da nakon tih 90 sekundi prestajete s hopsanjem, hopsate i dalje, ali je jako važno da kad već osjećate unutar sebe: bijes, ljutnju, nepravdu i sl. prije negoli reagirate i na primjer opalite nekome šamarčinu intenzivno hopsate 90 sekundi. Nekada će biti situacije gdje ćete odmah morati reagirati i to je normalno.. .ovo se odnosi na svakodnevne životne ‘prepreke’ s kojima se stalno susrećemo – doma, na radnom mjestu, u prometu, u trgovini i sl.

Poanta je da većina životnih situacija nisu tu da bi mi reagirali nego da bi ‘otpustili’. I zato kad vam slijedeći put netko digne tlak krenite odmah s hopsanjem i štopajte si 90 sekundi prije negoli krenete svoj bijes iskaljivati na dotičnu osobu.

– Dani Ella
    

3 responses

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s