Što je život?

životŠto je Život ?
Ali stvarno.

Je li život mješavina svega i svačega kao što je to na primjer prezentirano u medijima poput TV, pa imamo: red akcije, red drame, red komedije, red znanstveno obrazovnog programa, pa onda horor, pa opet akcija, pa malo vijesti, pa na rubu znanosti, zabavni program, kultura… i tako sve dok se TV ne pokvari ili ne nestane struje… ILI dok nam ne ‘pukne film’ i odlučimo sami dobrovoljno ‘ugasiti’ TV – odustati kompletno od svih programa.
Ok… nije to neki veliki problem, ali što onda, nakon toga – kako dalje?

Nedavno sam razgovarala s prijateljem na tu temu i kaže on: ‘Znaš, kad sam napustio sve programe pao sam u tešku depresiju… više mi život nije izgledao smisleno, pa sam se polako postepeno vratio u život i sve ono što on donosi sa sobom.’
Zanimljivo, zar ne?
Ja se nisam vratila Programima jer su mi odbojni – svi do jednoga, pa čak i oni najljepši…

Često znam raditi sama sa sobom jednu vježbu, tek toliko da ne zaboravim što sami Život jest. Vježba je vrlo ‘okrutna’ ne sama po sebi nego po tomu što me trenutno ‘otrijezni’ onako do srži.
Izgleda ovako: sjednem na krevet ili stolicu tako da mi bude udobno. Bitno mi je da sam sama i da nema nikakve buke oko mene – da je tišina (noć je idealna). I onda prvo zatvorim oči i poklopim ih rukama tako da je totalni mrak. Pa se pitam: jesam li tu iako ništa ne vidim? Odgovor je: Jesam. Zatim pokušavam čuti nešto, ali naravno ne čujem ništa jer je totalni mir u sobi i tišina je. Opet se pitam: Jesam li tu iako ne čujem baš ništa? U stvari nije to klasično pitanje… više je to konstatacija: da, gle tu sam i kad ne vidim i ne čujem ništa.
U toj udobnoj sjedećoj poziciji u mraku i tišini ustvari niti ne osjećam jasne granice svoga tijela – znači ustvari ne znam pouzdano ni gdje počinjem ni gdje završavam (zbilja ne znam) i bez obzira na to saznanje još uvijek JESAM.
Znači, iako ništa ne vidim, ne čujem i ne znam gdje sam i koliko (ne mogu se jasno definirati) sa sigurnošću mogu potvrditi svoju svjesnost da Postojim.

Eto to je stvarni Život, a sve ostalo su u stvari Programi.

Svijest o tomu (kad nakon svake takve vježbe prostruji kao spoznaja mojim bićem) direktno me stavlja u poziciju STVARNOSTI. To je gotovo isto kao da ste upravo umrli i napustili sve ono što ste smatrali svojim Životom i onda spoznate da to nije bio vaš Život, da je ovo ogoljeno Sebstvo do korijena jedina Živa ‘tvar’ koja postoji.
Nije to Prosvjetljenje (ili je, ali kao da je to važno – i Prosvjetljenje je program), ali nakon toga se promjeni kompletna Percepcija svijesti i definicija onoga što Život jest. Odjedanput sve izgleda drugačije, a ustvari se ništa konkretno nije promijenilo – osim što se promijenio kut gledanja samog Promatrača.

Život sam jest u stvari ta stabilna točka u nama.. taj famozni Ja Jesam. Ostalo nije Život već varijacije na različite teme – kojih ima na milijarde.. sve su to programi od kojih je teško pobjeći (barem dok smo još u ovom tijelu), ali pomaže (zbilja pomaže) svjesnost da nismo sve ono za što smo mislili (greškom) da ustvari Jesmo.

– Dani Ella

3 responses

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s