“Čarobni štapić”

copyrightIz knjige “Bez straha”

“Kad čujemo negativan komentar o sebi

Kad nam netko kaže nešto negativno o nama samima, jako često reagiramo braneći se ili napadajući. Ili negativno mišljenje prihvatimo kao istinu i sami sebe počmemo kažnjavati samorazarajućim ponašanjem.
Umjesto toga, možemo zaključiti da ljudi rijetko napadaju druge, osim ako osjećaju strah i bol. Ali te uvredljive komentare ne moramo prihvatiti kao istinu. Odbijte prihvatiti tuđi otrov i ostanite čvrsto ukorijenjeni u svojoj istinskoj prirodi.

Naše samopoštovanje ne ovisi o drugima.”

Kad malo zastanem i pokušam uistinu dokučiti – tko je “krivac” koji crpi našu energiju, koji uzrokuje naše strahove, bol, sumnju, ljutnju… što god… dolazim do SEBE. Znam da svi imamo različite živote, sudbine, nosimo veće ili manje križeve, veće ili manje boli i da na neki način na ovakve “filozofije” ponekad gledamo kao na obične tlapnje pokušaja ulijevanja malo pozitivne energije, dok u pozadini misli vrte film o beznađu situacije (lako je nekome govoriti što kako, ali on ne zna uistinu kako je meni).
Nije problem samo u prihvaćanju tuđeg “otrova” kao istine, teži i razorniji je onaj “otrov” što svakodnevno dajemo sebi kroz svoje misli, emocije, očekivanja, kroz otpor i neprihvaćanje situacija, kroz neprihvaćanje samih sebe. Reći ću- da, ali život, okolnosti, roditelji, okruženje, sudbina sve je to kreiralo moje podsvjesne programe, sve me je to na neki način više ili manje oblikovalo, reći ću takva sam, ne mogu protiv sebe. Ali da li uistinu poznajem SEBE ili poznajem onu što mislim da JESAM?

Sva ova pitanja, dileme, traženja dovela su me do Ho’oponopona kao puta ka odgovorima. Ho’oponopono za mene nije čaroban štapić kojim ću riješiti to, pa to, doći do nekih istina, saznanja….
Ho’oponopono je za mene “čaroban štapić” koji rastvara “otrove” koje svakodnevno stvaram u sebi prema sebi, na taj način i prema ljudima koji me okružuju šaljem manje “otrova”. A nakon toga…

Volim vas ♥

– Vanja Štrmelj

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s