Inspiracija i mračne misli

kjRijetki su slikari koji su ostavili tako veliki trag u slikarstvu kao što je to Nicolas de Stael – slikar ruskog podrijetla. Smatra se jednim od najutjecajnijih slikara 20. stoljeća.
Nicolas je imao prekrasan atelier na Azurnoj obali. Živio je sa ženom i četvero djece. Imao je uglednog američkog galeristu s kojim je imao ekskluzivni ugovor oko prodaje slika. Zahtjevi za njegovim slikama su konstantno pristizali – u to vrijeme je bio jedan od najprestižnijih svjetskih slikara.
Patio je od: tjeskobe, nesanice i depresije.
U Pariz je otišao na koncert i pod dojmom koncerta otkazao sve buduće planove u Parizu, spakirao se i vratio u atelier. Slikao je do nestanka sunca sliku inspiriranu koncertom, dimenzija 3,5 x 6 metara (slika ispod teksta).
Kad je pao mrak napisao je tri pisma, zapalio sve skice i planove za buduće projekte, te skočio sa prozora ateliera. Umro je u 41. godini.
I danas plijeni nevjerojatnu pažnju publike i struke. Meni osobno je jedan od najdražih slikara uopće.

Nije de Stael jedini umjetnik svjetskog ugleda i nevjerojatnog talenta završio na tragičan način. Bilo ih je puno u raznim granama umjetnosti. Iza sebe su osim remek djela ostavili i jedan veliki ZAŠTO?

Može li se ovaj slučaj i njemu slični promatrati sa stajališta HO? Može, inače ovaj tekst baš i ne bi imao nekog smisla.
Kad se osoba toliko poistovjeti s određenim programima, oni njome u potpunosti vladaju, prianjanje je toliko veliko da se pretvara u opsesivno stanje. To je stanje u kojem osoba više ne vlada sobom (niti malo) već je u potpunosti opsjednuta određenim programima. Nicolas je pokušao svoje tjeskobe i depresije riješiti slikanjem. Sam je nekoliko puta rekao (postoje zapisi o tome) da mu je slikanje glavni alat protiv psiholoških muka koje su ga svakodnevno mučile.
Uobičajeno je mišljenje da su talentirani ljudi u određenoj umjetnosti vrlo osjetljivi i kao takvi podložni velikim stresovima i psihološkim turbulencijama.

Remek djela dolaze uvijek iz Inspiracije. Umjetnik se pretvara u “kanal” kroz koji teče Božansko. Sva velika djela dolaze ustvari od istog “umjetnika” – jednog jedinog.

Nicolasu je slikanje bilo jedna vrsta hopsanja – odmak od programa koji su ga svakodnevno opsjedali. Kako nije nalazio načina da se ti programi nekako i brišu oni su za njega uvijek bili tu – i dok je slikao (samo “pomaknuti” u stranu).
Programi su prisutni. Neki su naslijeđeni, neki stečeni… s njima živimo i oni imaju veliki utjecaj na tijek našeg života. I ne samo našeg.
Da je ovaj prekrasni slikar bio u mogućnosti da si pomogne, da je pronašao način kako da se oslobodi od “teških” programa, njegov život bi izgledao sasvim drugačije. I ne samo njegov, nego i život njegove djeca, a u konačnici i naš.
Dok gledamo njegovu prekrasnu posljednju sliku, uživamo u čistoj Inspiraciji, a sve ostalo (programe) čistimo sa Hvala i Volim te ♥ ♥ ♥

– Dani Ella

 

Jedan odgovor

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s