Jesmo li zadovoljni životom ili ne?

s

Čini mi se da se cijela životna filozofija može svesti na to jesmo li zadovoljni životom ili ne.
Ako je odgovor Da, onda smo u Miru, a ako je odgovor Ne, onda smo nezadovoljni i u neMiru.
Znači između Mira i neMira nas dijele samo dva slova – N i E. Odnosno oni označavaju negaciju, neprisutstvo, odbijanje i sl.
Velika je razlika između Mira i neMira (nije problem samo u 2 slova), jer se radi o suprotnostima, kao što je suprotnost Svijetlo i neSvijetlo (odsustvo svijetla ili tzv. tama).

Nitko osim nas samih ne može procijeniti jesmo li u Miru ili u neMiru, jer ako bi smo isključili subjekt doživljaja ustvari bismo isključili ono najbitnije.

Recimo da smo nezadovoljni i da nas to čini neMirnima, jer taj neMir doživljavamo kao neravnotežu, kao stanje koje nam nije ugodno. Kad smo u Miru kažemo da smo Doma, da smo Svoji i da je sigurno sve Dobro.

Dakle, recimo da smo u neMiru. I kad smo u tom stanju prirodno nam ništa nije dobro, jer mi sami nismo dobro. U takvim trenucima pokušavamo pronaći ‘krivca’ za svoje loše stanje pa znamo reći: ‘Nije mi dobro jer nemam novaca, Nije mi dobro jer me boli glava, nije mi dobro jer mi se danas puno toga ružnog dogodilo, nije mi dobro jer mi se već 100 godina nije dogodilo ništa dobro… i sl.’
Kad nekoga boli zub nećemo mu reći: ‘Ma ne boli te!… daj pogledaj kako je lijepi sunčan dan – kako te može boljeti bilo što po ovakvom danu?… ‘ – ako to kažemo ( za ozbiljno) osobi koja je u bolovima onda nešto s nama nije uredu.

Dakle, ako smo nezadovoljni i u neMiru to je naše objektivno stanje i točka.

Ta procjena našeg stanja uopće nije sporna i tu se više ništa ne treba niti dodati niti oduzeti!
JEDINO je sad još pitanje želimo li zbilja izaći iz tog stanja.

Ako je odgovor DA (vjerujem da je), onda je potrebno sljedeće (bez obzira koji je vaš izbor duhovnih tehnika) – potrebno je PRISTATI na mogućnost rješenja za koja niti ne znamo da postoji. Oooo, pa to je jednostavno! Jest, jednostavno je ako je ispravno shvaćeno, inače nije.

Npr. u lošem smo odnosu s jednom bliskom osobom i mislimo da znamo u čemu je naš problem (ili ne znamo – tak’ svejedno). Kao za inat tu osobu susrećemo svakodnevno, recimo na poslu. Nemamo samo mi problema s tom osobom – ona vidno ide na živce i svima ostalima koje poznajemo, što znači da je naša procjena te osobe itekako legitimna. I što sad? Recimo da smo probali sve i da ništa nije upalilo: bili smo ljubazni prema toj osobi, bili smo neljubazni prema toj osobi, ignorirali smo je… probali smo sve i ništa! I dalje nam ide na živce, i dalje smo nervozni u njenom prisustvu itd. Zašto je to tako???? Zašto?!
Evo zašto. Upravo zato jer smo probali sve s namjerom da se desi nešto dobro, da se nešto promjeni u našem odnosu, a nije se desilo baš ništa.
Rješenje ovakvog problema, a i svih ostalih, jest u tomu da sve počinje i završava u samo jednoj točki. Ona se odnosi na naš trenutni odabir koji se temelji na Odustajanju (ili Otpuštanju) s jasnom namjerom da MI SAMI ŽELIMO NAJBOLJI RJEŠENJE za taj problem, a pošto smo ‘ograničeni’ ne možemo sad i odmah uočiti (percipirati) svu tu širinu potrebne Cjeline.
To ne znači nikako da smo mi pametniji pa popuštamo. Ne! Upravo suprotno – mi smo pametniji i zato tražimo najbolje rješenje za problem koji nas muči.
Hopsanjem, ja (sad zbilja govorim samo o sebi, jer se radi o jasnoj namjeri) ne govorim Bogu: ma baš me briga, riješi to umjesto mene a ja ću možda tu i tamo ipak biti frustrirana tvojim odabirom rješenja, jer kao što znamo ‘ništa ja ne znam’ već govorim Bogu:
‘Molim te, da svaku životnu situaciju odradim najbolje moguće. To je moj izbor. Ja ne znam koje su sve moje mogućnosti, ali sigurna sam da ti znaš, i zato te molim da izabereš najbolje za mene. Samo u tom slučaju ja osjećam Mir u sebi, jer znam da sam dala 100% sebe i da su moje želje i namjere zbilja najbolje moguće.’
Na ovaj način napravila sam apsolutno sve što je u mojoj moći i to s punom odgovornošću i apsolutnim povjerenjem u onaj dio Sebe koji doživljavam pa makar i samo mentalno kao Jedini Stvarni Izvor Svega.

 

– Dani Ella

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s